Programma 20 maart - Exclusief voor scholengroepen

Ontdek hier alle labo's van de Vrije Universiteit Brussel die hun deuren exclusief voor scholengroepen uit de derde graad openstellen op woensdag 20 maart op de campus te Etterbeek.
Per labo kan je meer info vinden over welke workshop er gevolgd kan worden, hoeveel workshops er gegeven zullen worden alsook de capaciteit per workshop.
Scroll helemaal naar onder voor een handig overzicht.
De meeste sessies worden in de voormiddag gegeven en enkele omvatten een hele dag.
Interesse in een workshop voor jouw leerlingen? Aarzel dan niet en schrijf ze in via de oranje button!
Vragen? Mail naar alena.aga@vub.be

De sessies in de namiddag zijn toegankelijk voor jongeren en andere geïnteresseerden in STEM. Klik hier om deze sessies te raadplegen.

U-RESIDENCE = ONTHAALPUNT

VUB - Main Campus Etterbeek
Ingang 9 via de Generaal Jacqueslaan 271
U-residence = het grijze gebouw met kleine vensters naast de atletiekpiste

Reis naar de toekomst met MOBI's elektrificerende labotour

2 workshops          9:30-10:50 / 11:00-12:20          max. 40 leerlingen/workshop

Ontdek de toekomst van duurzame mobiliteit terwijl we de deuren van ons innovatieve labo openen. Van virtueel bestuurbare elektrische wagens tot rollenbanktests en baanbrekende batterijtechnologie - stap binnen in de wereld van elektrische revolutie. Laat je inspireren, leer bij, en ervaar de kracht van evolutie op wielen. 

Schrijf je hier in!

Navigeer in de nanowereld: Van bacterie tot textielvezel, van lama tot medicijn

2 workshops          10:00-11:00 / 11:00-12:00          max. 10 leerlingen/workshop

Het Structural Biology Brusssels (SBB) onderzoeksteam bestudeert de moleculaire structuren van levende organismen. Kies uit volgende workshop: "Van bacterie tot textielvezel" van 10 tot 11u of "van lama tot medicijn" van 11 tot 12u en kom ontdekken waarom we deze structuren bestuderen, welke geavanceerde microscopen we gebruiken en hoe we de verworven kennis gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, verbeterde geneesmiddelen en geavanceerdere diagnostische technologieën.

    •   10:00-11:00 - “Van bacterie tot textielvezel”: enkele jaren geleden ontrafelden we de structuur van vezelachtige aanhangsels op het oppervalk van sporulerende bacteriën. Deze vezels blijken zeer sterk te zijn, uitermate bestand tegen chemische en mechanische stress. Dit maakt ze tot interessante nieuwe biomaterialen. We zijn er bovendien in geslaagd om deze vezels te draden te spinnen. Wie weet wordt jouw trui binnenkort wel van bacteriële vezels gemaakt!
 
    •    11:00-12:00 - “Van lama tot medicijn”: 30 jaar geleden ontdekten we – bijna per toeval – dat kameelachtigen kleinere antilichamen hebben dan andere zoogdieren. Het begin van een ongelofelijk traject, met de ontwikkeling van talrijke nieuwe therapieën en diagnostica, gebaseerd op deze zogenaamde Nanobodies. De ontdekking leidde niet enkel tot wetenschappelijke doorbraken, er werden ook al een paar spin-offs gecreëerd die gebruik maken van de technologie.

Schrijf je hier in!

AI, data & robotics voor een betere wereld

2 workshops          10:00-11:00 / 11:00-12:00          max. 45 leerlingen/workshop

Het VUB AI Experience Centre opent zijn deuren voor toekomstige studenten in Computer Wetenschappen en Engineering. Een 20 tal demo's worden toegelicht door enkele onderzoekers en experten van de VUB, betrokken bij AI & Robotics onderzoek!

Schrijf je hier in!

CO2 uit de lucht halen met moleculaire sponsen

1 workshop          10:00-11:30          max. 8 leerlingen

CO2, de boosdoener achter het broeikaseffect, moet drastisch verminderd worden om milieuschade te beperken. In het CHIS lab aan de VUB werken we aan innovatieve technologieën om CO2 uit diverse bronnen te vangen, zoals industriële gasstromen en de lucht. We richten ons op baanbrekende methoden en materialen, met een focus op efficiënte CO2-verwijdering. Ontdek meer op 20 maart tijdens een labbezoek met uitleg en live demo's.

Schrijf je hier in!

Ontdek de toekomst van kankeronderzoek

2 workshops          9:00-11:00 / 11:30-13:30          max. 20 leerlingen/workshop

Welkom bij het Brussels Center for Immunology (BCIM). Ons labo doet onderzoek naar de werking van ons immuunsysteem in de context van kanker, parasitaire infecties en in onze hersenen, met als uiteindelijke doel de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Of je nu een wetenschapsliefhebber bent, geïnteresseerd bent in gezondheid, of gewoon nieuwsgierig bent naar de toekomst van de medische wetenschap dan is deze plek voor jou!

Schrijf je hier in!

Duik in de microbiologische magie en ontdek myceliumleer

1 workshop          10:00-12:00          max. 15 leerlingen

Neem deel aan een rondleiding in het microbiologie lab van de VUB. Tijdens deze boeiende rondleiding krijg je inzicht in het proces van het vervaardigen van een handtas van myceliumleer aan de Vrije Universiteit Brussel. Ontdek hoe mycelium groeit, wordt gekarakteriseerd en uiteindelijk wordt ontwikkeld tot een volledig afgewerkt product. Aarzel niet en schrijf je vandaag nog in!

Schrijf je hier in!

Ontdek het verhaal van Aspirine

1 workshop          9:00-13:00          max. 16 leerlingen

Altijd al benieuwd geweest naar hoe geneesmiddelen tot stand komen? Ontdek het tijdens deze workshop die draait rond de klassieke pijnstiller Aspirine. Kom meer te weten over de oorsprong en moleculaire werking van Aspirine en hoe computer simulaties kunnen bijdragen tot nieuwe en verbeterde geneesmiddelen. Daarnaast krijg je de unieke kans om zelf Aspirine te maken in het nieuwe chemie lab van de VUB!

Schrijf je hier in!

 

Creëer in FabLab: De creatieve speeltuin van VUB

1 workshop          9:30-12:00         max. 30 leerlingen

Ontdek het Fablab aan de Vrije Universiteit Brussel, een creatieve speeltuin voor jonge geesten! Tijdens onze boeiende rondleiding vertellen we je alles over de fascinerende wereld van innovatie en technologie. Daarna delen we leerlingen op in teams van 2 of 3 die hun eigen wagentje bouwen voor een spannende miniatuur zeepkistenrace. Met stijve koperdraad als basis, leren ze in slechts een half uur de kunst van solderen. Wielen, lagers, assen - alles is voorhanden in verschillende maten. We voorzien zelfs het nodige gereedschap, zoals soldeerbouten en tangen. Een onvergetelijke ervaring waar creativiteit en technologie samenkomen!

Schrijf je hier in!

Brouw je eigen bier

1 workshop          9:00-17:00          max. 8 leerlingen

Ontdek de kunst van het bierbrouwen tijdens een meeslepende ervaring in de Fermented Food Pilot Plant van de Vrije Universiteit Brussel. Onze onderzoekers nemen we je mee op een boeiende reis, waar je leert hoe je zelf bier kunt brouwen vanaf het allereerste stadium tot aan het verfijnde eindproduct. Deze unieke sessie biedt een exclusieve kans om het ambacht van het brouwen te verkennen en in de praktijk te brengen.

Schrijf je hier in!

Overzicht alle workshops exclusief voor scholen Overzicht alle workshops exclusief voor scholen
Overzicht workshops

Hier kan je een pdf downloaden met een overzicht van alle workshops en timeslots. Handig om uit te printen als je je bezoek met je leerlingen plant.

Download Overzicht workshops