Door AI en robotica te combineren, kunnen we maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing en stijgende zorgkosten omzetten in economische kansen. De opkomst van robotica biedt niet alleen economische mogelijkheden, maar levert ook aanzienlijke maatschappelijke voordelen op. De voortdurende ontwikkeling van robottechnologieën en de bloeiende robotmarkt opent deuren naar tal van waardevolle toepassingen van onderzoek.
Interdisciplinair onderzoek speelt een cruciale rol in veel onderzoeks- en innovatiedomeinen, maar dit is bijzonder waar in het domein van de menselijke robotica. Wanneer robots interactie aangaan met mensen en hen ondersteunen, gaat expertise verder dan alleen technologische aspecten zoals robotica. Het omvat ook een diepgaand begrip van menselijk gedrag en behoeften.
De Vrije Universiteit Brussel heeft een rijke geschiedenis opgebouwd in de wereld van robotica en Artificiële Intelligentie (AI). In 1983 was de VUB de grondlegger van het allereerste AI-laboratorium op het Europese vasteland, gevolgd door de oprichting van een gespecialiseerd roboticalaboratorium in 1990. Als een ware pionier op dit gebied heeft de VUB voortdurend geïnnoveerd en bijgedragen aan de vooruitgang van deze technologieën.
Bij de VUB ligt de nadruk sterk op 'human robotics', waarbij de samenwerking tussen mens en robot centraal staat. Eén van de opvallende projecten binnen deze toewijding is de revalidatierobot, ontwikkeld door BruBotics, een interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de VUB. Deze robot is in staat om de sensaties van een therapeut te evenaren tijdens de behandeling van een patiënt. Bovendien kan hij de intensiteit van revalidatieoefeningen in realtime aanpassen aan de capaciteiten en behoeften van de patiënt, wat betekent dat de robot urenlang kan doorgaan zonder vermoeid te raken.