Duurzaamheid, 
niet langer toekomstmuziek

Duurzaamheid is meer dan slechts een belofte. Het is een toewijding om onze planeet te koesteren en te behouden voor de komende generaties. In deze inzet streven we naar een betere levenskwaliteit en een toekomst waarin zowel onze planeet als onze maatschappij floreert.

Duurzaamheid manifesteert zich op vele domeinen in ons leven, van het verminderen van onze ecologische voetafdruk door middel van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie tot het bevorderen van groene mobiliteit en circulaire economieën. Het omvat ook het behoud van biodiversiteit, het verminderen van afval en het hergebruiken van materialen.

In Vlaanderen is duurzaamheid een topprioriteit geworden, met initiatieven op overheidsniveau, in de bedrijfswereld en binnen de kennisinstellingen. We streven naar een evenwicht tussen economische groei en milieubehoud, met een focus op groene innovatie en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bij de Vrije Universiteit Brussel zetten veel onderzoeksgroepen in op het gebruik van duurzame materialen. Onder meer de onderzoeksgroep MICR (Microbiology). Wist je dat bijvoorbeeld dat schimmels een goede vervanger zijn voor synthetische materialen? Je kan de juiste soort schimmel een biologisch afbreekbare stoel maken, of sterker nog een handtas!