Life Sciences & Biotech,

van lab tot leven

De wereld van Life Sciences & Biotechnologie is een dynamisch en fascinerend domein dat onze levens op veel manieren verbetert. Van medische doorbraken die leiden tot betere behandelingen en genezingen tot milieuvriendelijke oplossingen voor de landbouw en de industrie, deze sector staat centraal in de innovatie van vandaag.

Wetenschappers in de Life Sciences zetten zich in voor het ontrafelen van de complexe mysteries van het leven, terwijl biotechbedrijven deze kennis omzetten in praktische toepassingen. Bij de Vrije Universiteit Brussel zijn verschillende onderzoeksgroepen actief die zich bezighouden met biotechnologische toepassingen. Als je een passie hebt voor lekker eten, kun je bijvoorbeeld terecht bij de VUB onderzoeksgroep  Industrial Microbiology and Food Biotechnology (IMDO). IMDO bestudeert diverse gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, koffie, zuurdesembrood en meer, om te begrijpen welke micro-organismen erin voorkomen en hoe ze bijdragen aan de smaak en kwaliteit van deze producten.

Misschien ben je meer geïnteresseerd in duurzame mode? Ook op dat gebied heeft de VUB creatieve oplossingen te bieden. Zo heeft de onderzoeksgroep MICR (Mircobiology) recentelijk 's werelds eerste 100% duurzame handtas van paddenstoelenleer ontwikkeld. Bovendien blijft de VUB voortdurend werken aan baanbrekende ontwikkelingen in de Life Sciences, waarbij het UZ Brussel fungeert als het kloppende hart van deze inspanningen aan de VUB.

Het Structural Biology Brussels (SBB) onderzoeksteam maakt gebruik van geavanceerde microscopen om de moleculaire structuren van levende organismen te onderzoeken. Deze verworven kennis wordt vertaald naar de ontwikkeling van nieuwe materialen, verbeterde geneesmiddelen en geavanceerdere diagnostische technologieën