Tijdens het innovatief parcours op woensdagnamiddag 20 maart zetten VUB labo's hun deuren open.
Voor alle STEM-enthousiasten, jong en oud!
Vragen? Mail naar alena.aga@vub.be

U-RESIDENCE = ONTHAALPUNT

VUB - Main Campus Etterbeek
Ingang 9 via de Generaal Jacqueslaan 271
U-residence = het grijze gebouw met kleine vensters naast de atletiekpiste

AI, Data & Robotics voor een betere wereld

Woensdag 20 Maart             Workshops 13:00-14:00, 14:00-15:00, 15:00-16:00 en 16:00-17:00         VUB Campus Etterbeek

Stap binnen in het kloppende hart van Europese innovatie: het VUB AI Experience Centre in Brussel. Laat je inspireren door meer dan 20 boeiende demo's, toegelicht door VUB-onderzoekers en experts betrokken bij baanbrekend AI & Robotics onderzoek. Hier ontdek je niet alleen de laatste ontwikkelingen in AI, maar ook de passie en gedrevenheid die de Vrije Universiteit Brussel kenmerken.

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn!

Schrijf je hier in!

Navigeer in de nanowereld: Van bacterie tot textielvezel, van lama tot medicijn

Woensdag 20 Maart             Workshops 13:00-14:00 en 14:30-15:30           VUB Campus Etterbeek

Het Structural Biology Brussels (SBB) onderzoeksteam bestudeert de moleculaire structuren van levende organismen.

SBB biedt 2 workshops aan: “Van bacterie tot textielvezel” (13:00-14:00) of “Van lama tot medicijn” (14:30-15:30).
 
    •    13:00-14:00 - “Van bacterie tot textielvezel”: enkele jaren geleden ontrafelden we de structuur van vezelachtige aanhangsels op het oppervalk van sporulerende bacteriën. Deze vezels blijken zeer sterk te zijn, uitermate bestand tegen chemische en mechanische stress. Dit maakt ze tot interessante nieuwe biomaterialen. We zijn er bovendien in geslaagd om deze vezels te draden te spinnen. Wie weet wordt jouw trui binnenkort wel van bacteriële vezels gemaakt!
 
    •    14:30-15:30 - “Van lama tot medicijn”: 30 jaar geleden ontdekten we – bijna per toeval – dat kameelachtigen kleinere antilichamen hebben dan andere zoogdieren. Het begin van een ongelofelijk traject, met de ontwikkeling van talrijke nieuwe therapieën en diagnostica, gebaseerd op deze zogenaamde Nanobodies. De ontdekking leidde niet enkel tot wetenschappelijke doorbraken, er werden ook al een paar spin-offs gecreëerd die gebruik maken van de technologie.

Kom ontdekken waarom we deze structuren bestuderen, welke geavanceerde microscopen we gebruiken en hoe we de verworven kennis gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, verbeterde geneesmiddelen en geavanceerdere diagnostische technologieën.

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn!

Schrijf je hier in!

Reis naar de toekomst: MOBI's elektrificerende labotour 

Woensdag 20 Maart             Workshop 14:30-15:50  (EN)          VUB Campus Etterbeek

Ontdek de toekomst van duurzame mobiliteit terwijl we de deuren van ons innovatieve labo openen. Van virtueel bestuurbare elektrische wagens tot rollenbanktests en baanbrekende batterijtechnologie - stap binnen in de wereld van elektrische revolutie. MOBI of het Electromobility Research Centre van de VUB biedt in haar labo's 2 workshops aan. Laat je inspireren, leer bij, en ervaar de kracht van evolutie op wielen. De namiddag workshops zijn in het Engels.

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn! De namiddagsessies zijn in het Engels.

Schrijf je hier in!

CO2 uit de lucht halen met moleculaire sponsen

Woensdag 20 Maart             14:30-15:30            VUB Campus Etterbeek

CO2, de boosdoener achter het broeikaseffect, moet drastisch verminderd worden om milieuschade te beperken. In het CHIS lab aan de VUB werken we aan innovatieve technologieën om CO2 uit diverse bronnen te vangen, zoals industriële gasstromen en de lucht. We richten ons op baanbrekende methoden en materialen, met een focus op efficiënte CO2-verwijdering. Ontdek meer op 20 maart tijdens een labbezoek met uitleg en live demo's.

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn!

Schrijf je hier in!

Duik in microbiologische magie

Woensdag 20 Maart             14:00 - 16:00            VUB Campus Etterbeek

Tijdens deze boeiende rondleiding in het microbiologie lab van de VUB krijg je inzicht in het proces van het vervaardigen van een handtas van myceliumleer aan de Vrije Universiteit Brussel. Ontdek hoe mycelium groeit, wordt gekarakteriseerd en uiteindelijk wordt ontwikkeld tot een volledig afgewerkt product.

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn!

Schrijf je hier in!

Ontdek de toekomst van kankeronderzoek

Woensdag 20 Maart             14:30-16:30            VUB Campus Etterbeek

Welkom bij het Brussels Center for Immunology (BCIM). Ons labo doet onderzoek naar de werking van ons immuunsysteem in de context van kanker en parasitaire infecties in onze hersenen, met als uiteindelijke doel de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Of je nu een wetenschapsliefhebber bent, geïnteresseerd bent in gezondheid, of gewoon nieuwsgierig bent naar de toekomst van de medische wetenschap dan is deze plek voor jou!

Klik op de oranje inschrijfbutton, vul je gegevens in en kom te weten hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn!

Schrijf je hier in!

Back to the future! Visionaire Afterwork

Woensdag 20 Maart             17:30 - 19:30            USquare, Kroonlaan 227, 1050 Etterbeek

Zou jackfruit even heerlijk kunnen zijn (en een lagere klimaatimpact hebben) dan het vlees in de stoofpot van je oma? Kun je je voorstellen dat je rondloopt in schoenen gemaakt van schimmels? En wat als AI al je beslissingen zou nemen? Laten we de antwoorden ontrafelen tijdens een visionaire after-work sessie op 20 maart.

Sluit je aan bij de pioniers van de techwereld - de gedurfde ontdekkers, de moedige verstoorders, degenen die grenzen verleggen. In slechts tien minuten per persoon laten ze de academische terminologie achter zich voor impactvolle visuals, waardoor je een voorproefje krijgt van baanbrekende innovaties die onze toekomst zullen vormgeven. Wissel ideeën uit met deze visionairs en de bredere VUB-gemeenschap aan de bar van de voormalige officiersmess op U-Square. Geen DeLorean-tijdmachine of complexe papers, gewoon levendige gesprekken over de opwindende mogelijkheden die voor ons liggen. Alle presentaties zullen in het Engels gegeven worden.

Schrijf je hier in!

Ontdek hier alle sprekers en praktische info

En wil je met je leerlingen in schoolverband deelnemen aan het Innovatief laboparcours op woensdagvoormiddag 20 maart?
Check dan hier voor het programma exclusief voor scholen en schrijf snel in!