Elektrische revolutie op het racecircuit: VUB Racing pioniert met bio-composieten

Innovatie Duurzaamheid Elektro-mobiliteit Geschreven door: Maxime Mach

Ontdek hoe VUB Racing de Formula Student competitie naar een hoger niveau tilt met hun innovatieve elektrische wagen

Elektrische wagens veroveren tegenwoordig niet alleen de straten, maar ook racecircuits. Ontdek hoe VUB Racing, met hun innovatieve elektrische wagen, de norm verlegt in de Formula Student competitie door sterk te focussen op baanbrekende bio-composieten, materialen gemaakt van natuurlijke grondstoffen. 

VUB Racing schrijft geschiedenis door volledig in te zetten op bio-composieten, met vlasvezels als gamechanger. De wagen onderscheidt zich dus niet alleen door elektrische aandrijving, maar ook door een 37 keer lagere broeikasgasuitstoot dan traditionele carbonvezels. Bovendien zorgt de volledige biologische afbreekbaarheid ervoor dat het een duurzaam alternatief is voor de autosport. 

De wagen werd gebouwd met een 'Built not bought'-mentaliteit. Het racing-team streeft ernaar om zoveel mogelijk componenten zelf te produceren, volgens een circulair systeem. Voor VUB Racing is zelfontwikkeling van elk aspect, van chassis tot batterij, spoilers en diffusors, de kern van hun filosofie. Ze zijn ervan overtuigd dat deze aanpak niet alleen resulteert in betere ingenieurs binnen hun team, maar ook in een superieur raceteam dat klaar is voor de competitie. 

De studenten hebben intensief gewerkt in het Fablab Brussels, waar ze met 3D-printers, lasercutters en freesmachines zelfstandig de onderdelen produceerden. Deze praktijkervaring vormt een sterke basis voor de arbeidsmarkt maar legt ook de nadruk op projectmanagement en teamwork. Het team van VUB Racing belichaamt dus niet enkel technische excellentie, maar ook multidisciplinair samenwerken en leiderschapsontwikkeling. 

VUB Racing werkt nauw samen met MOBI, de innovatieve onderzoeks-hub voor elektromobiliteit in Europa. Met meer dan 100 specialisten vormen zij een multidisciplinair team dat de overgang naar een milieuvriendelijker en meer geëlektrificeerd mobiliteits- en transportsysteem ondersteunt. Op woensdag 20 maart heb je de kans om hun innovatieve labo te bezoeken en te ondervinden hoe de VUB bijdraagt aan de elektrische revolutie. Kom dat zien!