Ontdek de kracht van AI in de strijd tegen illegale dierenhandel!

Innovatie AI & Robotics Geschreven door: Maxime Smits

Het Animal Welfare project, een initiatief van FARI, het Artificiële Intelligentie-instituut van VUB en ULB, ontstond als antwoord op de vraag van de Brusselse administratie voor dierenwelzijn. Onderbemand en op zoek naar innovatieve oplossingen, namen de onderzoekers het heft in eigen handen.

Hoe werkt het AI-Protocol?
Met geavanceerde AI-modellen werden meer dan 33.500 advertenties gescreend sinds januari 2022, en de screening gaat door met een ratio van 200 advertenties per dag. De AI-modellen screenen via foto- en tekstanalyses en patroonherkenning alle advertenties en kunnen zo efficiënt illegale dierenhandel uit een zee van online advertenties halen.

Indrukwekkende resultaten:

  • Ruim 8.000 advertenties betroffen honden, meer dan 6.000 vogels, bijna 4.000 katten, en een diversiteit aan andere dieren.
  • 4% procent van de advertenties was gerelateerd aan fokkers, met een totale geschatte waarde van bijna 8 miljoen euro.
  • De link tussen onderzoekers, administratie en politie heeft de Brusselse diensten een nieuw elan gegeven.


FARI: Een brug tussen onderzoek en oplossingen:
Ontdek hoe FARI fungeert als een interface en mediator, waar wetenschappelijke expertise wordt gekoppeld aan concrete vragen van burgers, bedrijven en openbare besturen. De rol van FARI als filter zorgt ervoor dat AI wordt ingezet waar het het meest impactvol is.

Reserveer je plek op 21 en 22 maart  en ontdek hoe AI een verschil kan maken in maatschappelijke vraagstukken. Samen creëren we een toekomst waarin technologie en ethiek hand in hand gaan.
Mis niet de kans om de grensverleggende toepassingen van AI te verkennen tijdens het festival. Jouw nieuwsgierigheid kan de start zijn van een positieve verandering! 

Bron: https://www.vub.be/nl/nieuws/vub-en-ulb-sporen-illegale-internet-dierenhandel-op