VUB'ers gaan op zoek naar duurzame en ecologische alternatieven voor beton

Innovatie Duurzaamheid Geschreven door: Maxime Smits

 

Drie onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel, namelijk de Ingenieur-architecten, Bouwkunde en Fysische Chemie, bundelen hun krachten in een ambitieus Europees onderzoeksproject met de naam "Reconstruct." 

Dit project heeft tot doel een nieuwe benadering te ontwikkelen voor het gebruik van beton in de bouw, met de intentie om de traditionele praktijken die gepaard gaan met betonconstructie te herzien. De huidige methoden voor betonbouw vereisen aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen, wat resulteert in aanzienlijke ecologische impact.

Dit omvat het onderzoeken van alternatieve materialen voor beton, zoals koolstofarme vervangers voor cement en wapeningsstaal. Ze ontwikkelen ook innovatieve betonmengsels en werken aan lichtgewicht, modulaire bouwsystemen met gerecycled beton en textielmaterialen voor wapening.

Het project gaat echter verder dan enkel de samenstelling van beton aanpassen. Het omvat ook de herbruikbaarheid van betonconstructies. Het doel is om over te schakelen naar meer droogbouw en modulariteit in ontwerpen, met gestandaardiseerde prefabelementen die gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. Hierbij wordt een Brusselse demonstrator gebruikt om deze prefab bouwsystemen te testen en hun potentieel voor hergebruik te evalueren.