Roborehab: VUB's grensverleggende robotica in de wereld van revalidatie

Innovatie AI & Robotics Geschreven door: Maxime Smits

Een revolutionair prototype van een revalidatierobot, ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en imec, staat op het punt de taken van therapeuten aanzienlijk te verlichten

Een revolutionair prototype van een revalidatierobot, ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en imec, staat op het punt de taken van therapeuten aanzienlijk te verlichten. Deze geavanceerde robot, die de unieke capaciteit bezit om de sensaties van een therapeut tijdens een behandeling te ervaren, past de intensiteit van revalidatie-oefeningen voortdurend aan op basis van de mogelijkheden en behoeften van de patiënt. Opmerkelijk is dat deze robot, in tegenstelling tot menselijke therapeuten, zonder vermoeidheid urenlang door kan gaan.

"Voor revalidatie na een ongeval of beroerte is het cruciaal dat patiënten snel en uitgebreid getraind worden in specifieke bewegingen," benadrukt Kevin Langlois, postdoctoraal onderzoeker bij Brubotics. "Vooral bij een beroerte, waar bepaalde neurale paden verbroken zijn, is intensieve en langdurige training noodzakelijk om het brein nieuwe neurale verbindingen te laten vormen en de bewegingen opnieuw aan te leren."

Normaal gesproken is deze training de verantwoordelijkheid van een therapeut, die samen met de patiënt de oefeningen uitvoert. Echter, door beperkte tijd van therapeuten krijgen patiënten vaak niet voldoende trainingsmogelijkheden, wat een negatieve invloed heeft op het revalidatieproces.
"Onze robot kan de therapeut deels ondersteunen," legt Joris De Winter uit, een doctoraatstudent betrokken bij het project. "Met een ingenieuze manchet, bevestigd rond het been of de arm van de patiënt, kan de robot de zintuiglijke waarnemingen van een therapeut reproduceren en daardoor voelen hoe intensief de patiënt deelneemt aan de oefening. Articificial intelligence wordt ingezet om de robot te sturen en het ondersteuningsniveau aan te passen. Bovendien is onze robotarm krachtig genoeg om zowel de onderste als de bovenste ledematen te bedienen, een innovatie op zich. Hiermee kan de robot complexe en functionele taken langer uitvoeren dan een menselijke therapeut."

Het prototype is reeds succesvol getest en heeft veel lof ontvangen van therapeuten in het revalidatiecentrum van het UZ Brussel, die na slechts een uur training met de robot aan de slag konden. "De feedback die we hiermee hebben verzameld, is bijzonder waardevol," voegt Langlois toe. "We gebruiken deze input om ons prototype voortdurend te verbeteren, met als uiteindelijk doel om binnen vijf tot zeven jaar een commercieel inzetbare robot te realiseren."

Bron: https://www.vub.be/nl/nieuws/prototype-revalidatierobot-moet-taken-therapeuten-verlichten