Kijk binnen in de high tech ziekenwagen van UZ Brussel

Innovatie Geschreven door: Maxime Mach

Deze ambulance, ontwikkeld in co-creatie met diverse partners, is de eerste in zijn soort in Europa.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) introduceerde in 2023 een baanbrekende nieuwe ziekenwagen die is ontworpen om hoogwaardige zorg te bieden tijdens het vervoer van patiënten tussen ziekenhuizen. Deze geavanceerde ambulance, een ware primeur in Europa, biedt een levensreddende oplossing voor een diverse groep patiënten, variërend van premature baby's tot oudere patiënten met complexe zorgbehoeften. Ze maken daarvoor gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen en telegeneeskunde in een moduleerbare ziekenwagen die kan afgestemd worden op de specifieke noden van patiënten van 300g tot 300kg. 

Ziekenwagen gebouwd op maat van patiënt en zorgverlener

De gepersonaliseerde ziekenwagen, ontwikkeld in nauwe samenwerking met verschillende partners, is een unieke innovatie op maat van zowel de patiënt als de zorgverlener. Met als voornaamste doel de levering van hoogwaardige zorg buiten de traditionele ziekenhuisomgeving, biedt deze ziekenwagen een scala aan geavanceerde kenmerken: het voertuig beschikt over zeven zitplaatsen naast de brancard, waardoor gespecialiseerde teams met diverse expertise ruimte hebben. Een modulaire container op het chassis maakt aanpassingen tijdens het transport mogelijk om te voldoen aan specifieke behoeften. Alle benodigde materialen voor verschillende disciplines zijn ergonomisch ontworpen en geplaatst voor veilige fixaties tijdens het transport, van monitoring tot beademingsapparatuur en medicatiepompen. Verder zorgt de steriele uitstraling van de ziekenwagen voor een optimale zorgomgeving tijdens het vervoer, vergelijkbaar met die van een intensieve zorgkamer of een kleine operatiekamer.

High tech omgeving met opvolging door artsen op afstand

De geavanceerde technologische omgeving in de ziekenwagen biedt zorgverleners, waaronder artsen en verpleegkundigen, de mogelijkheid om tijdens het traject direct contact te onderhouden met de betrokken ziekenhuizen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een Proximus-verbinding die gebruik maakt van het 5G-netwerk waar beschikbaar, waardoor een razendsnelle gegevensuitwisseling mogelijk is.

Door middel van verschillende camera's en headsets voor alle inzittenden, inclusief de patiënt, en het gebruik van Augmented Reality Glasses, hebben zorgverleners buiten het ziekenhuis een letterlijk inzicht in de situatie binnen de ziekenwagen. De AR-bril biedt audiovisuele ondersteuning aan het transportteam en kan in de toekomst ook live assistentie bieden bij veelvoorkomende acute situaties, zoals complexe medicatieberekeningen en reanimaties.

Benieuwd naar de binnenkant? Kom op innovatie-ontdekkingstocht in het UZ Brussel 

Tijdens de Flanders Technology & Innovation festivalweek is het ook Dag van de Zorg. Op een boogscheut van het Green Energy Park en het Smart Village Lab in Zellik kunnen bezoekers op de VUB-campus in Jette op innovatie-ontdekkingstocht in het UZ Brussel. Van de hybride operatiezaal voor cardiologische interventies en de High Tech Ambulace van de spoedgevallendienst, tot de ontrafeling van DNA in het AMPLiUZ labo, de productie van radiofarma voor de diagnose en behandeling van ziektes en een ingenieus systeem voor valdetectie bij patiënten: de experten van het UZ Brussel nemen bezoekers mee op een fascinerende tour achter de schermen en tonen hoe innovatie de zorg van vandaag en morgen beter maakt. 

Schrijf je hier in!