AI in Publieke Administraties

Geschreven door: Alena Aga

Tijdens deze summit werd besproken hoe digitale technologie en AI toepassingen in het bijzonder het vertrouwen in de overheid kunnen vergroten.

Terwijl de roep naar meer transparantie in het gebruik van AI technologie in het publieke sector en daarbuiten groter wordt, tonen verscheidene projecten en toepassingen op hun beurt aan dat digitale technologie en AI toepassingen in het bijzonder, ook het vertrouwen in de overheid kunnen vergroten. Dit door ondermeer te zorgen voor een betere en snellere dienstverlening, een dienstverlening op maat, 24/7. Digitale technologie en AI moet uit het hoekje van de zogenaamde Blackbox Technologie. Want wanneer transparant en vertrouwenswaardig, kan het ondermeer bijdragen voor meer transparantie in overheidsprocessen, beslissingen en uitvoeringen. Ook het verhogen van efficiëntie en snellere uitvoering staan hoog op de agenda. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van domeinspecifieke aspecten die maatschappelijk door AI innovatie steeds sneller veranderen waardoor die overheden in hun beleidsdomein ook sneller moeten schakelen, ondermeer door een aanpassing in regulering. Denk hierbij aan sectoren zoals gezondheidszorg en mobiliteit.

 

Tijdens deze bijeenkomst organiseerde FARI - AI for the Common Good Institute Brussels,  enkele thematische sessies met experten uit zowel administraties, AI en (lokale) technologie bedrijven en consulteerden we ook de onderzoeksgemeenschap om rond een aantal thema’s een stand van zaken weer te geven van waar we staan in Vlaanderen als het gaat over AI & Data technologie in de Publieke sector. Welke innovatieve projecten beantwoorden aan de verwachtingen? Welke prioriteiten moeten we voor de Vlaamse overheden vooropstellen? Binnen welke kaders (zowel technologisch als wetgevend)?

Meer beelden van sprekers en publiek kan u vinden op VUB Flickr.

Klik hier voor meer foto's