Sneak peek bij STEAM Academie van de toekomst in Gooik

Innovatie Fotonica Geschreven door: Maxime Mach

Brussels Photonics bouwt een centrum voor jongeren en creatievelingen waarin wetenschappen en kunst hand in hand gaan. 

Het VUB-onderzoeksteam B-PHOT of Brussels Photonics houdt zich niet enkel bezig met baanbrekend onderzoek in fotonica, maar start ook met de bouw van een STEAM Academie in Gooik. 

STEAM staat voor "Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics". De grote kracht van STEAM, waarbij wetenschappen en kunst elkaar kruistbestuiven, zit hem in de capaciteit om oplossingen aan te reiken voor de huidige uitdagingen in onze maatschappij. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) neemt het initiatief om niet alleen STEAM meer onder de aandacht te brengen, maar ook om er concrete en tastbare invulling aan te geven. De ideale omgeving daarvoor is Gooik, een dorp in hartje Pajottenland. 

De STEAM Academie wil een platform en leeromgeving aanbieden voor alle jongeren, creatievelingen en inwoners van Gooik, het Pajottenland en omstreken. Het wordt een centrum waar concepten of ideeën kunnen gerealiseerd worden via workshops en tutorials met de aangeboden infrastructuur, de expertise en inzet van VUB-onderzoekers, het personeel van de bibliotheek en academie, medewerkers en vrijwilligers. Het bouwproject omvat onder andere een digitale klas van de toekomst, een FabLab, een Bio Hacklab en een openluchtlabo met een Groeituin en Groeihuis voor jongeren. 

Tijdens het FTI Brussel deelfestival zal in het weekend van 15 tot 17 maart de eerste steenlegging van de verbouwing gebeuren op het dorpsplein in Oetingen. Ook tijdens datzelfde weekend kan je alvast komen proeven van ons rijk STEM-aanbod voor jongeren. Hier vind je meer info over de workshops waarvoor je kan inschrijven. Of schrijf je in voor een rondleiding in de state-of-the-art laboratoria van Brussels Photonics. 

Wie dit initiatief graag steunt kan via het VUB Hugo Thienpont Fonds voor STEAM een gift doen. Dit fonds bevordert STEAM-activiteiten van VUB-onderzoeksgroep B-PHOT in Vlaanderen, om komende generaties maximale kansen te bieden voor wetenschappelijke en technologische ontwikkeling ten dienste van de samenleving. Schenken kan online of via een overschrijving op het rekeningnummer BE51 0013 6779 3562 van de VUB met vermelding "GIFT PR21". Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.